Ziua morților sau Halloween? Sărbătoriți ambele împreună cu copiii dvs.

  Categorii: Educația,
15. oct'18

Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Halloween american? Poate și dvs. vă aflați printre părinții care, resping cu încăpățânare sărbătorirea sărbatorilor superficiale americane doar pentru că avem sărbătorile noastre tradiționale românești. Câțiva dovleci și dulciuri încă nu au omorât pe nimeni, atunci de ce să nu sărbătorim aceste sărbători?

Nu putem nega că, odată cu venirea toamnei, rețelele de socializare, serialele și filmele de la producțiile americane promovează Halloweenul la fiecare pas, iar Sărbătoarea Tuturor Sfinților, se uită încet. De aceea v-am pregătit mai jos câteva informații de bază despre cele două sărbători pentru a vă ajuta să rezolvați această dilemă. Citiți mai departe și veți vedea că Sărbătoarea Tuturor Sfinților și Halloweenul nu sunt atât de diferite.

Adevărata origine a dovleacului

V-ați gândit vreodată că frumosul dovleac sculptat cu lumânare aprinsă își are originea în America? Istoria lor își are rădăcinile în altă parte - a început în Irlanda. Un bețiv irlandez, Jack, a păcălit diavolul care la lăsat să plece și Jack nu a ajuns în iad. Dar, fiind un păcătos, nu a putut să meargă nici în cer, iar sufletul lui plângea pentru că nu avea lumină și nu știa unde să meargă. Diavolul l-a compasionat strălucitor și i-a dat un cărbune incandescent, pe care Jack îl pusese într-o sfeclă tăiată și a pornit la drumul său. De aici vine numele dovleacului sculptat cu lumină - Jack-o´-lantern, lampa lui Jack.

Timp de mulți ani, irlandezii sculptau sfecle și le puneau iluminate în ferestre. Numai după ce s-au stabilit în America, au descoperit că dovleacul este mult mai potrivit pentru acest scop, deoarece tăierea lor este mai ușoară. Și astfel a apărut dovleacul sculptat cu lumănare sau sfeșnic, a cărei prima idee s-a născut în Europa. Faptul că americanii au făcut afaceri pe această temă este al doilea lucru.

Halloween dievca

Lumină pentru suflete și Mexic colorat

Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Ziua morților și Halloweenul celtic original, au mai multeîn comun decât ați fi spus la prima vedere. Chiar și slavii, ca și celții și acum americanii, aveau în trecut un purtător al luminii, care a condus sufletele morților, protejând în același timp pe cei vii de rău. Chiar și astăzi, mergem la cimitir la începutul lunii noiembrie, iar pe mormintele celor dragi aprindem lumânări în onoarea lor. Ele sunt, de fapt, de asemenea, un fel de purtător al luminii și trebuie să le arate morțiilor nu doar calea lor, ci și că suntem aici și ne gândim la ei.

O sărbătoare similară, deși mai colorată și mai pompoasă, există și în Mexic. Mai exact, pe 2 noiembrie, toți mexicanii sărbătoresc Día de los Muertos, Ziua morților, în timpul căreia trebuie să-i onoreze nu numai strămoșii morți, ci și cei vii. În această zi, multe orașe și sate din Mexic sunt decorate colorat, iar oamenii patrulează pe străzi în măști colorate sub formă de cranii și costume. Mulți pretendenți ai celor morți plasează pe morminte o varietate de mâncăruri sau băuturi și, totodată, aprind lumânări. Dacă doriți să vă apropiați de această zi plină de culoare cu copiii dvs., uitați-vă la poveștile frumoase care o celebrează, cum ar fi filmul animat popular Coco sau Cartea vieții.

Dusicky sviecky

De unde au apărut măștile?

Vă întrebați, de unde au apărut măștile și costumele, fără de care Halloweenul nu s-ar putea imagina? Răspunsul este foarte simplu - din nou în Europa. Când celții voiau să-i onoreze pe cei morți în timpul celebrării sărbătorii păgâne Samhain, s-au schimbat în rochii vechi și și-au decorat fețele cu măști. În același timp, celții credeau că sufletele morților erau înfometate și, exact ca și mexicanii, le aducea mâncarea pe morminte. Este mai mult decât sigur că acest obicei este derivat din tradiția modernă americană, potrivit căreia copiii merg de la casă la casă și cer dulciuri. Acestea nu mai ajung la cimitir, ci în gurile copiilor, pentru care dentiștii nu sunt atât de recunoscători. Potrivit statisticilor, clinicile dentare sunt frecventate de mai mulți copii în perioada de Halloween, decât în alte zile ale anului.

Mâncarea este, de asemenea, asociată cu sufletele celor răposați. La această sărbătoare, gospodinele făceau cozonac în formă de pătrat cu diferite umpluturi dulci. Acest cozonac numit suflete era dat oamenilor săraci, în drum spre biserică și cimitir pentru a onora sufletele celor morți. Obiceiul legat de hrană are încă o formă. După cină, oamenii aruncau resturile de la mâncare în foc pentru răscumpăra sufletele celor morți și în lămpi puneau în această zi, în loc de ulei unt, pentru ca cei morți să-și ungă rănile dureroase. Cu toate acestea, sunetul clopotelor bisericești dis de dimineață, a fost un semn că morții trebuie să se întoarcă în lumea lor.

Ultima noapte de octombrie este cunoscută în lume, sub numele de Ajunul tuturor sfinților, adică All Hallows´ Evening, care nu este doar o sărbătoare a începutului iernii. Potrivit zvonurilor celtice, se deschide o poartă în această seară între lumea celor vii și a celor morți. Depinde numai de dvs. și de copiii dvs. cum îi veți onora pe cei morți în această zi, dar și în zilele următoare. Și nu contează dacă va fi în costume și cu lumânări, esențială este ideea de bază.