Trebuie să completăm bebelușilor vitamina D?

6 m.
27. oct'17

Este necesară completarea vitaminei D unui bebeluș sănătos care este alăptat? Asupra acestei întrebări se confruntă multe mame care abia și-au adus fericirea acasă. Riscurile de deficit al vitaminei D sunt foarte mari. Suplimentarea cu vitamina D, conform instrucțiunilor medicului pediatru, servește și la prevenirea rahitismului și a altor probleme potențiale de sănătate.

Vitamina D are un rol extrem de important în procesarea calciului și a fosforului în organism. Prin urmare, are un rol indispensabil (și nu doar) în creșterea și dezvoltarea corectă a oaselor. Medicii în Slovacia prescriu bebelușilor picături care conțin vitamina D, la două săptămâni după naștere.

Când medicii ne sperie cu rahitismul

Rahitismul este o boală asupra căreia puteți căuta deficit de vitamina D. De obicei, apare la dieta săracă de vitamina menționată sau în lipsa șederii la aer curat, vitamina D se formează în corp mai ales datorită radiației UV. Rahitismul este o boală osoasă și se manifestă în următoarele moduri:

  • fontanela posterioară se închide foarte încet, fontanela anterioară este  mai mare  și poate fi deschisă tot timpul și după 2 ani de viață,
  • craniul copilului are o formă unghiulară și este divizat în mijloc
  • copilul are un rozariu rahitic – inflamarea coastelor în tranziția între coaste și cartilaj,
  • poate ajunge și la deformarea coloanei, a pieptului, picioare încrușitate în O sau X
  • creșterea încetinită
  • dezvoltarea întârziată – retard motoric

Rahitismul este diagnostificat de către medic care după, va sugera și tratamentul. De obicei este vorba despre creșterea dozei de vitamina D prin suplimente nutritive și în cazuri mai avansate, chiar spitalizare. Pacienților cu rahitism se recomandă plimbări în aer liber și includerea alimentelor care conțin vitamina D. Dacă alăptați și copilul dumneavoastră suferă de rachitism, schimbați și dumneavoastră dieta, încercați să includeți în ea pește gras, uleiuri presate la rece, nuci, ouă, produse lactate, avocado sau cocos.

Vitamin d vyziva

Cum să administrezi vitamina D bebelușului

Medicul prescrie copilului picături de vitamina D de obicei după două săptămâni de viață. Medicii din Slovacia prescriu picături Vigantol. Mamele pe forumuri, adesea, le asociază cu apariția bolilor de bebeluși și dureri de abdominale. Conform opiniilor unor pediatri, aceste picături nu provoacă dureri abdominale dar apariția colicilor și aplicarea picăturilor Vigantol de obicei se suprapun. Unele mame folosesc alternativ ulei de pește, aceste formulări nu garantează cantitatea recomandată de vitamina D.

La utilizarea picăturilor, ideal folosiți linguirița cu laptele matern sau artificial. Nu se recomandă să puneți picătura direct în gât, să o adăugați în sticla cu lapte sau în altă băutură dar nici pe lingurița goală. Astfel ați putea reduce din cantitatea vitamine D care se absoarbe în corp. Vitamina D se poate lipi pe linguriță sau după caz, la picurare în gât pe membrana mucoasă. Așadar, în primul rând puneți pe linguriță laptele dumneavoastră și în el, picătură de vitamina D.

Durata administrării vitaminei D și cantitatea de utilizare este reglată de către medic. În general afectează durată mai mare a administrării vitaminei D și luna de naștere a bebelușului. Dacă copilul dumneavoastră s-a născut în lunile de vară ar fi suficient suplimentarea cu vitamina D timp de un an însă invers dacă copilul dumneavoastră este născut în lunile de iarnă atunci aceasta va fi suplimentată 1,5 ani.

Urmați dozele de administrare a vitaminei D de către medicul dumneavoastră. Cu vitamina D, ca și suplimet nutrițional, aveți posibilitatea să supradozați și puteți cauza probleme copilului. Se manifestă în special cu pierderea poftei de mâncare, vărsături, tensiune înaltă, slăbire și totodată poate avea un efect negativ și asupra dezvoltării oaselor. Ca și la toate în viață, este valabil și în cazul acesta, nu trebuie exagerat cu nimic.

Prechadzky vitamin d

Ce nu ați știut despre vitamina D

D2 și D3 – care este diferența între ele?

Cunoaștem două tipuri de vitamină D și anume, vitamina D2 care are origine vegetală și o găsiți de exemplu în ciuperci sau grăsimi vegetale fortificate (lapte de soia, migdale și alte tipuri de lapte vegetal care de obicei conține vitamina D2 în loc de D3 care are origine animală) și D3 care se găsește în pești, produse lactate sau ouă. D3 se formează în piele și cu expunerea la soare.

Doza zilnică o puteți obține și de la soare

Doza zilnică a vitaminei D în timpul lunilor de vară, o obțineți cu ușurință și la o expunere de 5 minute a întregului corp la soare sau în timpul unei plimbări de 20 de minute pe zi. În lunile de toamnă și iarnă obținerea vitaminei D este o problemă. Motivul este lipsa zilelor însorite precum și cărbunele sub care, razele soarelui cad pe pământ. Chiar acesta poate diminua componența UVB a soarelui. O recunoașteți astfel, când umbra dumneavoastră este mai lungă decât înălțimea dumneavoastră.

Vitamina D sprijină sistemul imunitar

Vitamina D este importantă în special pentru absorbția adecvată a calciului în os. Ați știut că vitamina D are de asemenea un rol foarte important pentru sistemul imunitar? Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga au ajuns la concluzia că ,vitamina D este esențială pentru crearea așa numitelor celule-T(limfocite-t) care recunosc și atacă agenții patogeni periculoși.

Vitamina D vă poate proteja de bolile cronice

Potrivit cercetărilor, vitamina D poate, de asemenea, proteja împotriva bolilor autoimune, sclerozei multiple, artriei reumatoide, lupusului și chiar ajută la reducerea riscului de cancer colorectal. Aceste boli, în afară de carcinomul menționat, sunt mai răspândite în țări situate la distanțe mai mari de ecuator și de acea impactul cu număr mai mic de raze solare.

Cremele de protecție solară împiedică formarea vitaminei D de la soare

Despre faptul că, radiția UV nu este sigură, probabil ați auzit. Într-adevăr, este adevărat faptul că expunerea pielii la radiațiile UV poate duce la cancer de piele, iar cea mai bună prevenire este cu creme de protecție solară cu un factor UV mai ridicat. Pe de altă parte, radițiile UV împiedică formarea vitaminei D în pielea dumneavoastră. Modul actual de viață pe care-l petrecem mai mult timp în interior și afară folosim doar cremă pentru protecție solară, duce la o deficiență serioasă de vitamina D. Expunerea la soare de mai multe ori pe zi fără cremă cu protecție solară, nu ar trebui să vă facă probleme. Este destul ca să expunem la soare fața și brațele copiilor în timpul plimbării. Desigur, precauția nu este niciodată suficientă.

Tenul deschis la culoare, formează mai repede vitamina D de la soare decât tenul închis

Studiile ștințifice au confirmat faptul că, pielea de culoare închisă are o funcție protectoare împotriva radiației UVB. Ceea ce, pe de o parte, este un avantaj deoarece pesoanele cu pielea mai îchisă au un risc mai scăzut în apariția cancerului de piele, dar și un dezavantaj pentru că vitamina D de la soare, la ei, se formează mai greu. Deci, ei trebuie să petreacă mai mult timp la soare decât oamenii cu pielea mai deschisă la culoare.