Introducerea alimentației: ce și cum să începem

A ajuns copilul dvs. la vârsta la care începeți să vă gândiți la primele alimente? Vă vom sfătui când să începeți cu ele, care alimente sunt cele mai potrivite și ce să faceți dacă copilul dvs. respinge cu încăpățânare tranziția de la laptele matern la alimentație.

Ca și adulții și copiii au gusturi diferite, lucru pe care îl descoperă părinți la introducerea alimentației. Cum gestionați această perioadă fără mâncare pe tavan sau în păr și să introduceți cu succes alimentele în meniul copilului dvs.? Citiți mai departe pentru a afla când puteți începe cu legumele mixate și ce să faceți în cazul în care copilul dvs. nu vrea să mănânce aceste piureuri.

Primul an de viață, trei sezoane

Chiar înainte de a începe cu alimentația, trebuie să știți că în primul an alimentația unui copil este împărțită în trei sezoane, fiecare dintre ele durează aproximativ 4-6 luni și se pot suprapune. Prima perioadă este limitată la lapte, adică copilul primește numai lapte matern sau înlocuirea acestuia. Pentru sugarii care nu sunt alăptați, această perioadă durează o jumătate de an și nu sunt necesare alte alimente. Toți nutrienții necesari pentru copil sunt obținuți din laptele matern. Pentru copiii care sunt hrăniți artificial în timpul perioadei de lapctație, această perioadă durează mai puțin, adică între 4 și 5 luni.

A doua perioadă este perioada de tranziție, în cursul căreia copiii încep să primească primele alimente. În practică, acest lucru înseamnă că un copil de șase luni este în continuare alăptat, dar pentru a se dezvolta în mod corespunzător, trebuie să primească și alte alimente îmbogățite cu substanțe nutritive pe care nu le obține din laptele matern. La un an sau doi, puteți în continuare alăpta copilul dacă după mâncarea piureului cere sânul, nu trebuie să-i refuzați această nevoie. Dacă copilul dvs. este hrănit de la naștere artificial, începeți cu prima alimentație de la a patra sau a cincea lună și la a doua alimentație în a cincea sau a șasea lună. A treia perioadă este definită de ultimele trei până la patru luni ale primului an și în practică înseamnă o tranziție treptată la alimentația adulților, adaptată pentru bebeluși.

Dacă nu sunteți siguri, de aceste diviziuni și nu știți când să începeți cu alimentația, obervați dezoltarea copilului care vă va spune mai multe. Cu toate acestea, piureurile sunt servite în principiu cu lingurița, astfel încât bebelușul va trebui să stea pe funduleț având un suport sau spătar la spate în momentul primei hrăniri, ar trebui să aibă bine dezvoltați mușchii limbii și ai gurii, facându-l capabil să muște și să înghită mâncarea care nu mai este lichdă ca și laptele matern. Semnalul cel mai bun că puteți începe cu alimentația, este faptul că copilașul bea mai mult de un litru de lapte, fie matern sau artificial.Prve prikrmy jedlo

Prima dată legumele, apoi carnea

Acum că deja știți când să-i dați copilului primul piureu, este important să știți cum ar trebui să fie acesta. Primul piureu ar trebuie să fie exclusiv din legume, în care în câteva zile adăugați carnea. Acesta începe cu un singur component, mai exact legume - morcov, pătrunjelul, gulie, broccoli, dovleac sau dovlecel. Primul piureu este recomandat din morcovi, care sunt dulci și nu reprezintă un salt mare în apetitul sugarilor. Laptele matern este dulce, și acesta este, de asemenea, motivul principal pentru care copiii refuză primele piureuri. În primele trei-patru zile, dați bebelușului aproximativ 1-2 lingurițe de piureu bine mixat, care va fi compus dintr-un singur tip de legume fierte în apă. Astfel veți afla dacă nu-i place o anumită legumă bebelușului dvs. sau dacă nu este alergic la careva dintre acestea. Intoleranța se poate manifesta în diferite moduri, cum ar fi diareea sau constipație, dar și alergie și dureri abdominale.

După câteva zile, puteți adăuga la un piureu de legume o altă legumă și în a 7-a 8-a. zi și carne, recomandându-se doar carne alb, de pui sau curcan. Aveți grijă că nu îngroșați piureurile făcute acasă cu făină - adăugați întotdeauna cartofi pentru a înlocui orice agent de îngroșare. În primul an de viață, evitați sarea, adăugați mai bine aproximativ 2 lingurițe de ulei vegetal, care adaugă acizii grași polinesaturați necesari în piureu. Dintr-o porție mică de piureu, puteți trece treptat la mai mare, de aproximativ 150 până la 200 de grame, pentru a înlocui o porție din lapte, fie matern sau artificial.

Piureurile sunt împărțite în două feluri. După primul piureu de legume-carne, urmează piureul de fructe sau de fructe-legume. Prima dată, se recomandă piure pentru mere, mai târziu, peste trei-patru zile, adăugați la piureul de mere o banană și, în final, morcov. Doza este aceeași ca și la primul piureu de legume - începeți cu o linguriță și ajungeți la o doză de 150-200 grame pentru a înlocui o porție din laptele matern. Așa cum nu punem sare peste piururile de legume, nici piureurile de fructe nu au nevoie de zahăr - copilul se va obișnui astfel cu gustul potrivit al fructelor și legumelor.

Prve prikrmy beaba

Primele piureuri și fereastră imunologică

Vă interesează și informațiile, "spatele scenei" primelor gustări și în special de ce sunt introduse în acest moment și de ce constă în aceste alimente? Răspunsul la aceste întrebări este așa-numită, fereastra imunologică, cunoscută și sub numele de toleranță orală. Între săptămâna a 17-a și a 24-a după naștere, adică între luna a 4-a și a 6-a, organismul nu reacționează alergic și nu produce un răspuns alergic la alimentele consumate. În această perioadă, bebelușul își dezvoltă o imunitate mai bună a corpului și totodată reduce riscul de dezvoltare a alergiilor la o vârstă fragedă. Dacă i-ați dat copilului dvs. primul piureu prea repede sau prea târziu, creșteți acest risc pentru că "evitați" fereastra imunologică.

Multe mămici cred că prin introducerea alimentației elimină automat alăptarea, ceea ce nu este adevărat. Faptul că în această perioadă începeți cu alimentația nu înseamnă că trebuie să vă opriți din alăptat. De asemenea, faptul că decideți să alăptați un copil pentru o perioadă lungă de timp, cum ar fi doi sau trei ani sau mai mult, nu înseamnă că nu trebuie să introduceți și alimentația în a 6-a lună, ci după alăptare. Este ideal să începeți cu alimentația copilului în timpul alăptării, astfel încât să nu trebuiască să adăugați copilului altceva decât laptele matern, lăsați acest lucru pentru mai târziu. În timpul acestei ferestre imunologice, bebelușul ar trebui să guste legumele și fructele locale, dar și gluten, cum ar fi tăiețeii fără ou din supă sau o bucată de pâine. Dar evitați fructele și legumele exotice, la fel ca laptele exotic, lăsați-le pe mai târziu.Prve prikrmy lepok

Când piureurile nu sunt gustoase…

... în cele mai multe cazuri este nevoie doar de un singur lucru- răbdare. Este absolut normal că cei mici nu o să primească cu entuziasm tranziția la o altă alimentație și veți aduna mâncarea din toată bucătăria. În acest caz,  fiți foarte răbdători și nu renunțați. Uitați de orice soluții alternative și nu încercați să le faceți pe plac copiilor cu sare, zahăr sau alte condimente pentru a le face mâncarea mai gustoasă. Dacă copilul dvs. refuză mult timp morcovul, înlocuiți-l cu un alt fel de legumă și faceți același lucru cu fructele. Eroarea poate fi uneori într-o astfel de banalite ca lingurița pentru hrănire. Încercați să înlocuiți lingurița clasică de metal care este rece, cu una din silicon, care este special concepută pentru bebeluși. Pe lângă faptul că facilitează hrănirea, aceasta susține, de asemenea, creșterea corectă a dinților și dezvoltarea maxilarului, iar datorită materialului moale nu există nici un pericol.

Se pare că introducerea alimentației este o adevărată știință pe care părinții trebuie să o învețe treptat. Nu este vorba doar de mixarea unor legume, ci și de momentul potrivit și alegerea adecvată a alimentelor care nu vor sfârși pe pereți din cauza unui copil nemulțumit.