Plimbări în natură cu copiii: plictiseală sau o aventură distractivă?

6 m.
10. ian'22

Era digitală ne-a legat pe toți de scaune și canapele și a împins smartphone-urile în mâinile noastre, în care, la prima vedere, întreaga lume este ascunsă. Este adevărat că, pe micile ecran apar imagini frumoase ale naturii și ciripitul păsărilor doar după câteva clicuri, dar nimic nu se compară cu aerul curat, mirosul pădurii și bucuria din ochii copiilor în timpul șederii lor în natură.

Plimbarea în natură are multe aspecte pozitive și nu avem nevoie de studii științifice pentru asta. Sunt de ajuns doar câteva minute într-o pădure liniștită și parfumată, pentru a face minuni cu psihicul uman. Când le veți includeți în viața dvs. în mod regulat, se va îmbunătăți atenția și autodisciplina dvs., se va dezvolta creativitatea, starea dvs. va fi mult mai bună și nivelul dvs. de stres va fi redus semnificativ. Același lucru este valabil atât pentru adulți, cât și pentru copii, pentru care timpul petrecut în natură este, de asemenea, o școală excelentă.

Dieťa a príroda

Ce rol joacă natura în dezvoltare?

Mișcarea la aer curat aduce copiilor nu doar distracție, ci și dezvoltare intelectuală, emoțională, socială și fizică. Petrecerea timpului în natură îi poate ajuta pe copii să-și dezvolte încrederea în sine, să reducă simptomele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție, să-i calmeze și să-i ajute să se concentreze.

Nu trebuie să intrați deloc adânc în pădure, trebuie doar să lași copiii să intre în propria grădină și să-i lăsați să descopere, să se joace, să iasă în evidență, să inventeze și să se distreze. Copiii fac mișcare la aer curat, fără să-și dea seama, ceea ce reduce stresul și oboseala și îmbunătășește sănătatea fizică. Petrecerea timpului în natură încurajează creativitatea și imaginația, deoarece copiii interacționează cu mediul exterior într-un mod propriu, jucăuș, fără regulile adulților.

Joaca în natură oferă copiilor mult mai multă libertate decât joaca între cei patru pereți ai camerei unui copil. Acest lucru poate avea și un efect pozitiv asupra performanței școlare, s-a dovedit că, copiilor care petrec mult timp în natură le place să învețe și programa este interesantă pentru ei. Desigur, timpul petrecut în natură nu este un remediu pentru toate, dar mai ales în timpul unei pandemii, este foarte necesar pentru copii. Întărește sistemul imunitar și reduce stresul pe care copiii l-au simțit mult mai mult în ultimele luni.

Dieťa a fotoaparát

Cum să profiti la maximum de plimbările din natură?

O plimbare în natură poate fi doar despre mers, dar se poate transforma foarte repede într-o expediție aventuroasă printr-un peisaj interesant. Scopul plimbării în îmbrățișarea naturii este de a emoționa copiii, de a trezi în ei interesul pentru a învăța într-un mod jucăuș. Începeți prin a-i întreba ce văd, simt și aud. Puteți explora parcul mare al orașului, puteți merge pe traseul de drumeții, puteți merge de-a lungul pârâului sau puteți începe să explorați colțurile curții proprii.

Lăsați copiii să conducă

Copiii ar trebui să conducă grupul de cercetare în timpul unei plimbări în natură. Lăsați-i să aleagă calea pe care o veți urma și dați-le libertatea de a descoperi. Au ales o cale care duce doar la un obstacol sub forma unui pârâu? Nu contează! Copiii vor simți consecințele deciziei lor. Dacă pârâul este puțin adânc și apa nu curge prea repede, copiii pot decide să-l traverseze. Același lucru este valabil și pentru copacii căzuți, noroi sau bolovani mari peste care trebuie să treacă. În natură, copiii se confruntă cu diverse probleme, își dezvoltă pe deplin gândirea logică și dvs. căștigați încrederea în ochii lor.

Fiți doar însoțitorii copiilor dvs. în timpul plimbărilor. Nu uitați să opriți internetul și să uitați să publicați postări sau povești pe rețelele de socializare. Bucurați-vă de această expediție la maximum, luați-vă o cameră analogică și surprindeți momentele interesante cu ea. Și atâta timp cât copilul este liderul acestei aventuri, dvs. veți fi ghidul. Acordați atenție la tot ce este în jur și atrageți atenția copiilor asupra acestor lucruri. Interesanți vor fi și pânza de păianjen din scobitura copacului, mușchiul moale de sub picioare, munții care se ridică mult dincolo de orizont sau pasărea tăcută care vă urmărește din copac.

Folosiți-vă creativitatea

Natura este un loc ideal pentru a trezi creativitatea și imaginația și este, de asemenea, un mediu ideal pentru manifestarea acestor abilități. Cu siguranță, fiecare dintre noi a folosit în copilărie bețe ca săbii sau baghete magice, așa că de ce să nu se joace cu ele și copiii din zilele de azi? Pe unele le puteți aduce acasă, le poți curăța, le puteți picta și le poți folosi pe post de umerașe. De asemenea, puteți aduce pietre de la plimbare și le puteți insufla o viață nouă acasă. Puteți folosi numeroasele comori pe care le găsiți în natură pentru a face un hotel pentru insecte sau pur și simplu să vă decorați casa cu ele.

De asemenea, puteți încerca să vă jucați de-a vânători de comori. Faceți o listă cu lucrurile pe care vreți să le găsiți în natură acasă alături de copiii dvs. și vă veți distra la amxim. Lista poate include conuri de pin, ghinde, flori de câmp, pietre în diverse forme, mușchi, ramuri interesante, pene de păsări, ciuperci, cochilii de melc și multe altele. Această activitate îi învăluie pe copii și vin acasă plăcut obosiți și mai ales plini de experiențe noi, incitante.Dieťa a šišky

Mai multe aventuri pentru copiii mai mari

Copiii mai mari, care sunt deja mai independenți și au petrecut mai mult timp în natură, fapt pentru care se pot lansa într-o aventură mai mare. Atunci când afară este vreme bună, lăsați-i să meargă desculți pe diferite suprafețe, precum pământ, mușchi, iarbă, trunchiuri de copaci căzute, dar și pe pavajele asfaltate. În acest fel, copiii își vor îmbunătăți percepția asupra terenului, dar vor simți și un contact nealterat cu natura. Mușchiul este moale la atingere, dar cum rămâne cu atingerea piciorului? Ei vor purta cu ei această experiență foarte mult timp, ca să nu mai vorbim de faptul că mersul desculț este bun pentru sănătate.

De asemenea, puteți lucra la îmbunătățire altor simțuri. Acoperiți ochii copiilor, ideal cu o eșarfă și dați-le diferite sarcini. Cei mai aventuroși pot merge cu ochii legați prin diverse terenuri și pot explora prin atingere, auz și miros. Atenuând vederea copiilor, le întăriți alte simțuri și copiii descoperă din natură ceea ce altfel ar trece cu ușurință cu vederea. Dacă copiii dvs. nu îndrăznesc să iasă la plimbare, puteți să stați cu ei, să le acoperiți ochii și să percepeți natura în acest fel. Nu uitați să vă scrieți observațiile într-un jurnal, în care puteți lipi fotografii de la plimbările aventuroase, frunze presate, pene, plante sau flori.

Puterea naturii este incontestabilă și poate face minuni cu copiii. Încercând în mod conștient să o explorați, veți deschide copiilor ușa către o sănătate mai bună, noi aventuri și amintiri frumoase, de neînlocuit.