Epidurala la naștere: da sau nu?

  Categorii: Sarcina,
12. nov'18

Să naști în mod natural și să tolerezi durerea sau să o ușurezi cu o singură injecție? Aceasta este o întrebare pe care toate viitoarele mame le vor aborda odată cu apropierea datei nașterii. Unele sunt obișnuite cu durerea și o tolerează fără probleme majore, alte mame nu-și pot imagina nașterea fără epidurala. Deci, sunteți pro sau contra?

Toate mamele și viitoarele mămici o numesc familiar - epidurala. Nu e de mirare, că este cea mai bună prietena a multor femei din sala de naștere. Dar ce trebuie să știm despre anestezia epidurală, înainte de a cere acest lucru? Citiți mai departe și veți primi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

Ce este de fapt epidurala?

Anestezia epidurala este un amestec de anetezic si narcotic, care sunt folosite pentru a ameliora dureriile în timpul travaliului. Epidurala nu este administrată imediat la începutul travaliului, ci numai dacă dilatația colului uterin a ajuns la 3 si 4 cm. Anestezistul o plasează în spațiul spinal al epiduralului situat în partea lombară. Folosind un ac special, acesta introduce în corpul femeii un tub (cateter), care este fixat de plasture și rămâne acolo până la sfârșitul nașterii. Prin acest tub se aplică o substanță care începe să-și facă efectul la aproximativ 15 minute după administrare, iar efectele sale durează aproximativ o oră și jumătate. Cu toate acestea, este important să menționăm că epidurala nu vă scutește de toată durerea, aceasta doar atenuează durerile insuportabile.

Cât mă va costa?

Trusa de anestezie epidurală poți s-o cumperi de la farmacie, dar ai grijă ce trusă alegi. Trebuie să întrebi la farmacie care trusă de anestezie epidurală e mai bună pentru nașterea ta, pentru că există cazuri în care, atunci când a trebuit ca anestezistul să o folosească, mămicile au aflat că trusa nu era bună. Unele spitale au trusă de epidurală și o plătești la sfârșit, după ce naști, dar altele nu au și trebuie să o aduci tu. Cel mai bine te interesezi la spitalul la care vei naște, ca să fii pregătită corespunzător. Trusa de epidurală nu conține nici o substanță anestezică, doar instrumentele necesare pentru efectuat antestezia. Vei mai avea nevoie și de 3-4 fiole de anestezic, care costă în jur de 35 de lei.

Porod bolesti

Este potrivită pentru toate femeile?

Din păcate, anestezia epidurală nu este potrivită pentru toate femeile. Nu este indicată administarea epiduralei la femeile care au tulburări de coagulare a sângelui, au alergie la anestezic sau care suferă de boli infecțioase severe. Contraindicația este de asemenea excesul de greutate dar și tatuajul la locul injectării. Va trebui să vă luați gânul de la epidurală, în cazul în care ați ajuns la spital într-o stare avansată, când epidurala nu ar apuca să-și facă efectul. Se poate întâmpla, de asemenea, să apară complicații neașteptate în timpul nașterii, iar chirurgul va trebui să renunțe la epidurală. Administrarea epiduralei poate fi complicată încă de un fapt - absența unui anestezist în spital, mai ales noaptea.

Care sunt riscurile sale?

Mitul că epiduralele sunt dăunătoare copilului în timpul nașterii, este încă neconfirmat și rămâne doar un mit. Efectul unei substanțe, care este minim în comparație cu administrarea în timpul operației cezariene, nu are niciun efect negativ asupra copilului, dimpotrivă - se presupune că îl afectează pozitiv, și același lucru se aplică mamei. Desigur, locul injectării poate durea după naștere și pot apărea și dureri de cap neplăcute. Cu toate acestea, nu este posibil ca după administrarea corectă a epiduralei, femeia să rămână paralizată (da, chiar și astfel de discuții au circulat între mame) deoarece acționează asupra pelvisului și a vaginului, nu asupra membrelor.

De ce ar trebui să aleg epidurala?

Epidurala ar trebui să fie luată în considerare de către femeile care au un prag inferior al durerii, de exemplu, femeile care simt durerea colectării obișnuite a sângelui și care nu rezistă fără medicamente, nici la durerea menstruală sau durerea de cap. Cu siguranță, nu ar trebui să fie respinsă cu încăpățânare de către femeile care au panică de naștere și nu-și pot închipui că trebuie să împingă copilul "pe acolo". În acest caz, epidurala va ameliora durerea și va calma femeia, aducând-o într-o zonă mai confortabilă, oferindu-i o experiență frumoasă în loc de una teribilă.

Epidurala este, de asemenea, recomandat în cazul în care nașterea durează prea mult. Femeia este epuizată și stresată din cauza acestui proces îndelungat de naștere, iar administrarea anesteziei epidurale o va ajuta să-și aprovizioneze puterea și să accelereze nașterea. Epidurala ar trebui să fie alegerea dvs. și în cazul în care vă așteaptă o naștere de gemeni. În cazul gemenilor, există un risc crescut de a avea o secțiune, adică o cezariană, care datorită administrării la timp a epiduralei nu va mai fi necesar să așteptați până când epidurala își face efectul.

Porod babatko

Ce opțiuni mai am?

Vă este frică de naștere și de durerea care este direct asociată cu ea, dar refuzați cu desăvârșire epidurala? Durerea poate fi atenuată și altfel, atât farmacologic cât și nonfarmacologic, fără medicamente. Dacă tânjiți după o naștere complet naturală fără chimie, aveți următoarele modalități de a atenua durerea:

  • Nașterea în apă- utilizarea băii, a dușului de relaxare, a cadei de naștere cu masaj sau a termoforului.
  • Electroanalgezia - Aceasta este o stimulare nervoasă electrică care este folosită în special pentru durerile de spate. Efectele sale însă vor ajunge doar după 40 de minute.
    Audioanalgezia - Această metodă suprimă durerea prin așa numitul " zgomot alb, un amestec al tuturor frecvențelor auditive de aceeași intensitate. Sunetele similare sunt emise, de exemplu, de un aspirator sau de un uscător de păr.
  • Anestezie prin acupunctură - face parte din metodele alternative, eliberează endorfinele și reglează durerea.
  • Pregătirea prenatală - Pregătirea obișnuită înainte de sarcină este pregătită de corpul femeii la naștere, nu numai prin exerciții speciale, ci și prin respirație și ierburi corespunzătoare.
  • Hipnoza - necesită pregătire aproape pe toată durata sarcinii și, pe scurt, este vorba de tehnici de respirație și de ameliorarea stresului.

Este adevărat că trupul unei femei este construit în mod natural pentru sarcină și naștere, dar datorită medicinii moderne nu trebuie să fie insuportabil de dureros, dar frumos. Cu toate acestea, decizia finală este întotdeauna la viitorarea mămică. și dacă știți că durerile la naștere vor afecta cel mai frumos moment din viața dvs., nu renunțați la epidurala.