Bolile de toamnă atacă! Cum trebuie să ne protejăm față de ele?

  Categorii: Sănătatea copilului ,
08. oct'18

În acest anotimp frumos colorat vine nu doar toamna ci și bolile asociate cu aceasta. Asociați-vă schimbarea rapidă a anotimpului, începerea școlii sau grădiniței și soarele fals de toamnă și imunitatea slabă care este în lume. Cum trebuie să vă apărați în fața capcanelor de toamnă în forma bolilor și ce trebuie să faceți în cazul în care copilașul dumneavoastră este deja bolnav?

Sunt copii care trecerea de la vară la toamnă iar mai târziu în iarnă supraviețuiesc fără muci și tusă iar după sunt și copii, care la primul semn de răcoare răcesc. Chiar dacă, toamna face parte din cele mai frumoase anotimpuri din an este însoțită de boli pe care în copilărie nu le evită niciun copil. De ce este așa și cum trebuie să prevenim aceste capcane?

De ce chiar în toamnă?

Faptul că, în anotimpul trecător numărul bolilor crește se datorează schimbării de vreme dar nu în sensul în care probabil dumneavoastră credeți. Vechiul cunoscut „am răcit deoarece afară este frig” este doar un mit. Răceala apare deoarece oamenii dintr-o data petrec mai mult timp în încăperile închise unde se înmulțesc și se răspândesc bacteriile iar asta și datorită încălzirii cu aerul condiționat. Copii care vara și-au petrecut timpul la aer curat sunt dintr-o dată închiși în incintele școlii sau grădiniței și intră mai des în contact direct cu colegii și profesorii care pot fi gazdele bacteriilor și virușilor. Toți acești factori sunt cauza răspândirii mitului răcelii și gripei, iar datorită vremii răcoroase au un astfel de succes.

Chripka dieta lekar

Faceți deosebirea dintre gripă și răceală?

Poate că o să fiți surprinși însă, nu oricine știe să facă diferența între răceală și gripă și încă tot se găsesc părinți care, consideră gripa ca fiind o răceală. Adevărul este că, între aceste boli există câteva diferențe care trebuie observate și ușurează diagnosticarea bolii și a tratamentului său ulterior. Aici sunt cele mai vizibile diferențe între gripă și răceală:

  • Dacă gripa, boala cu viruși, anghină, adică răceala, este infecțioasă în majoritatea cazurilor se vorbește despre infecția bacteriană.
  • Gripa lovește rapid pe când răceala se manifestă treptat.
  • Gripa este însoțită de temperaturi iar în timpul răcelii temperatura tinde să crească mai puțin.
  • Gripa este însoțită de laringită, muci, strănut și poate ajunge până la anghină. Răceala se manifestă invers, mai ales cu dureri de cap, al șoldurilor și al mușchilor.
  • În timpul gripei omul simte o ușoară pierdere a poftei de mâncare iar în timpul răcelii este mai mare și de lungă durată.
  • Diferită este nu doar perioada de tratament, care în timpul gripei este semnificativ mai lungă ci și modalitatea tratamentului. Gripa nu se tratează cu antibiotice deoarece acestea nu-și au efectul asupra virusului de gripă.
  • Prechladnutie soplik

Prevenția și construirea imunității

Și dumneavoastră vă întrebați cum să construiți imunitatea copilașului dacă peste tot în jur sunt așa de mulți factori de risc? Un mesaj bun este că acest lucru se poate însă, nu este gratuit. Baza este o dietă variată și sănătoasă, fără dulciuri inutile, conservanți și produse cu valoare nutritivă zero. Imunitatea începe să se formeze din momentul în care se consumă laptele matern, dar continuă și cu restul de mâncare. Asigurați-vă ca meniul copiilor dumneavoastră să fie cu adevărat colorat și plin nu numai de fructe și legume, dar și de produse lactate de calitate și de carne fără hormoni inutili și periculoși. Prin urmare, concentrați-vă asupra producătorilor și furnizorilor locali și interesați-vă de ceea ce puneți familiei în farfurie.

Bineînțeles, cu alimentarea nu se sfărșește întărirea imunității. Importantă este și igiena dar nu igiena exagerată. Mediul steril și cantitatea de agenți de dezinfectare și antibacterieni fac mai mult rău decât bine. O igienă suficientă este considerată spălarea obișnuită a mâinilor după ce se vine acasă de la școală sau după folosirea toaletei. Un pic de murdărie sub unghii după joaca de pe terenul de joacă este în regulă, doar nu doriți ca copilul dumneavoastră să crească într-un mediu steril unde imunitatea nu are șansa de a se întării.

Igiena și compoziția adecvată a meniului face parte din bazele datorită cărora se va consolida imunitatea copilului. Dar, desigur, ar trebui să fie suficientă și mișcarea la aer proaspăt, dar și în timpul orelor de educație fizică. Ieșiți cu copii în timpul weekendului la o plimbare sau excursie pe bicicletă sau trotinetă, iar cu toții vă veți îmbunătății imunitatea. Nu trebuie să uitați, de asemenea, de un somn de calitate în timpul căruia se produce hormonul de somn melatonin. În timpul somnului, corpul se regenerează cel mai rapid, de aceea nu trebuie subestimată puterea lui. 

Și stresul slăbește imunitatea iar dacă aveți presimțirea că, copii nu-l trăiesc așa cum îl trăiesc adulții, vă înșelați. Gândiți-vă bine dacă copiii dumneavoastră au nevoie de atâtea activități extra-școlare care, le iau din timpul lor prețios. Selectați numai pe acelea cu care sunteți de acord atât dumneavoastră cât și copii dumneavoastră iar de restul puteți să uitați. Este frumos dacă copii sunt interesați de activitați și după școală, dar nu este bine să fie încărcați cu ele cinci zile pe săptămână. Dați-le suficent timp liber și luați-le sarcinile stresante care nu fac nici un pic de bine sistemului imunitar.

Chripka dieta postel

Probiotice vs. antibiotice

Se întâmplă că, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, copilul nu scapă de  răceală sau gripă. Dacă sunteți unul dintre părinții care, chiar și cu o ușoară indicare a bolii, fug la doctor și cer un antibiotic, încercați să regândiți această atitudine. A fost diagnosticat copilul dumneavoastră cu gripă și medicul insistă că nu va prescrie antibioticele? Lăsați medicul să vă explice decizia, care este corectă.

Antibioticele își fac efectul doar asupra infecțiilor bacteriene și, așa cum am menționat mai devreme, gripa face parte din bolile bacteriene. Antibioticele vor fi prescrise de către medic numai atunci când virusul este răspândit peste bacterii. Gripa se tratează în primul rând prin statul în pat, ceaiuri, vitamine și probiotice. Chiar astea au grijă de dezvoltarea bacteriilor benefice care ajută la construirea sistemului imunitar. Le găsiți nu numai sub formă de comprimate, ci mai ales în produse din lapte acru si legume fermentate.

Probioticele se recomandă și ca un supliment la tratament cu antibiotice care distrug aceste bacterii bune. Inutil, mai ales un consum exagerat de antibiotice poate face mai mult rău la final decât să ajute deoarece, organismul își construiește toleranță iar în timpul în care copilul chiar va avea nevoie de ele nu își vor face efectul.

Doriți să aveți copii sănătoși pe tot parcursul anului și doriți să evitați bolile dintre anotimpuri trecătoare? Asigurați-vă că aveți suficiente mișcări, aer curat și o dietă sănătoasă, nu uitați și de prevenție iar în cazul în care apare boala, să rămâneți acasă cu copii atâta timp cât va fi necesar pentru sănătatea lor. Sănătatea lor vă va mulțumii nu numai acum, ci și în viitor.