Cunoașteți puterea magică a leurdei!

5 m.
25. mar'19

Nici dvs. nu ați reușit încă să-i urați un bun venit primăvarii, chiar dacă prima zi de primăvară a trecut deja? Faceți-o acum cu una dintre numeroasele minuni care este, fără îndoială, leurda. Pregătiți din această plantă medicinală, mese gustoase pentru întreaga familie, care vă vor hrăni cu vitamine. Și după iarnă, toți avem nevoie de ele, nu-i așa?

Leurda este pentru mulți iubitori de mâncare sănătoasă o adevărată dovadă că primăvara este în sfârșit aici. Bucătăria revine din nou la viață, cu ingrediente proaspete, care au lipsit în timpul iernii. Cu toate acestea, de leurdă nu se bucură numai oamenii, ci și animalele din natură. Și mai presus de toate, ursuleții! Da, chiar și ursuleții noștru - Oli, Bruno și Mila. Leurda nu este numită doar așa "Allium ursinum" (denumire știintidică). Se spune că este prima plantă pe care ursul o mânăncă după ce se trezește din la somnul de iarnă.

Leurda sau lăcrimioara?

Cei care încă nu s-au întâlnit încă cu leurda, o pot confunda ușor cu lăcrimioara - o plantă frumos parfumată, dar otrăvitoare. Și chiar mirosul este principalul indicator care face diferența dintre lăcrimioară și leurdă. Leurda are un miros puternic de usturoi, care lipsește în cazul lăcrimioarei. Tot ce trebuie să faceți este să mirosiți frunzele plantei în timpul recoltării, sau eventual rupeți o frunză mototloliți-o între degete pentru a ieși mai bine mirosul. Desigur, aceste două plante diferă și în flori, însă leurda nu se mai recoltează după înflorire, deoarece în această etapă își pierde nu numai gustul, ci și vitaminele importante. În fotografia de mai jos puteți lăcrimioara cu flori și frunze.

Konvalinka kvet

Efectele medicinale de neprețuit

Leurda este populară în bucătărie, nu numai datorită gustului său, ci și datorită efectelor sale medicinale, pe care oamenii le cunosc de mii de ani. Cunoașteți-le și dvs. și descoperiți puterea de vindecare a leurdei:

 • Are abilități excelente de dezintoxicare. Acest lucru va fi deosebit de apreciat de cei care, primăvara în fiecare an, se răsfață cu un tratament de curățare.
 • Întărește imunitatea. După iarnă, corpul uman este slăbit și schimbările de temperatură la începutul primăverii, adesea afectează clădirea imunității. Consumarea leurdei ajută mult în acest sens.
 • Reduce tensiunea arterială. Ca și usturoiul și leurda poate face față tensiunii arteriale, dar și altor boli cardiovasculare.
 • Ajută la combaterea migrenelor și a durerilor de cap.
 • Ajută la ameliorarea problemelor de stomac, cum ar fi constipația, flatulența, dar și diareea. Gustul distinctiv al usturoiului va ajuta chiar la eliminarea nematozilor din organism.
 • Tratează bolile respiratorii, cum ar fi astmul sau bronșita.

Baza este pesto!

Majoritatea rețetelor cu leurdă se bazează pe pesto. Poate fi pregătit foarte simplu și avantajul său este că îl puteți păstra în frigider, unde va dura până în sezonul următor. Un pesto pregătit vă va salva la nevoie, dar și atunci când vă grăbiți și aveți doar câteva minute pentru a pregăti prânzul.

Ingrediente

 • 200 g leurdă
 • 200 ml ulei de măsline
 • sare
 • 150 g nuci (se poate și fără)

Modul de preparare

Spălați bine frunzele de leurdă sub apă curgătoare, și apoi le ștergeți-le cu o cârpă. Turnați în mixer uleiul de măsline, adăugați leurda, sare după gust și nucile (nuci, caju, semințe pin). Se amestecă toate ingredientele până când obțineți o consistență cremoasă de pesto. Depozitați acest pesto în borcan și păstrați-l în frigider sau într-un loc întunecos și rece. Dacă doriți ca acest pesto să dureze cât mai mult timp posibil, acoperiți-l cu un strat subțire de ulei de măsline și faceți acest lucru de fiecare dată când luați din borcan. Acest pesto minunat din leurdă mai trebuie amestecat cu pastele fierte, presărate cu brânză rasă și prânzul este gata!

Medvedi cesnak pesto

Unt cu leurdă

S-a plictisit copilul dvs. de unt? Reigorați-i micul dejun cu unt și leurdă! Este perfect nu numai pentru pâinea proaspătă, ci și pentru toasturi fierbinți sau chiar carne și friptură la grătar.

Ingrediente

 • 250 g unt de calitate - moale
 • 3 pumni de leurdă
 • sare și piper după gust

Mod de preparare

Spălați frunzele de leurdă și le tăiați-le mărunt. Amestecați bine cu untul la temperatura camerei, adăugați sare și alte condimente după gust. Puteți păstra acest amestec în frigider în frigider, timp de aproximativ două săptămâni sau îl puteți păstra în congelator, unde vă va așteaptă tot anul.

Medvedi cesnak kvet

Supă din leurdă

Leurda nu își pierde efectele bogate medicinale, nu prin fierbere. O altă rețetă minunată pe care o va iubi întreaga familie este supa cremă de leurdă, cu crutoane crocante.

Ingrediente

 • un pumn mare de leurdă (aproximativ 100 g)
 • 1 cartof
 • 1 ceapă
 • 1 ceapă verde
 • ulei de măsline
 • sare
 • piper

Mod de preparare

Se prăjește în ulei ceapa tocată, apoi se adaugă cartoful curățat și tăiat și leurda spălată și tocată. Turnați apă peste aceste legume, astfel încât să fie complet acoperite, adăugați sare și condimente și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute, până când cartoful devine moale. După gătire, mixați totul împreună până când supa este moale și cremoasă. Dacă este necesar, se poate dilua cu apă. Înainte de servire, adăugați în supă crutoane crocante și ceapă verde tocată.

Vă dorim nu numai o primăvară frumoasă, ci și un sezon gustos și medicinal de leurdă!