„Sentimentul inițial a fost că, am fost ușurați”, recunosc părinții a doi copii cu autism

  Categorii: Sănătatea copilului ,
10 m.
06. nov'20

Bănuiau că ceva nu era în regulă cu copilul lor, dar cu toate acestea, îi acordau timpul necesar și sperau că el era pur și simplu mai leneș decât ceilalți copii de vârsta lui. Așa începe povestea multor părinți ai căror copii au fost diagnosticați cu autism. Acest diagnostic schimbă complet viața întreagii familii. Ceva asemănător a fost și în cazul unei familii cu doi copii mici, a căror poveste vă vom spune în rândurile următoare.

Anca, în vârstă de doi ani și Gabriel, în vârstă de patru ani, sunt doi copii zâmbitori, plini de viață, cărora le place să se joace și să învețe lucruri noi. Dacă i-ați întâlni în parc, ați remarca instantaneu atmosfera veselă și pozitivă de familie, care radiază din partea lor și a tinerilor lor părinți. Faptul că, cei mici au început să meargă și să vorbească mult mai târziu, ați afla numai dacă ați discuta cu familia.

După ceva timp, v-ați da seama că, fără profesori și terapii speciale, Anca și Gabriel nu se vor putea integra niciodată printre ceilalți copii sănătoși. Ei suferă de autism... Fizioterapeuții cu experiență, pedagogii speciali și alți profesioniști nu sunt plătiți de stat și familia cu doi copii autiști este minim asistată, motiv pentru care ne adresăm clienților noștri pentru ajutor...

Prin intermediul donației pentru Doi copii, ajutați-ne să strângem bani pentru terapii, pedagogi speciali și medici care îi vor ajuta pe Anca și Gabriel să se integreze într-o societate funcțională. Tot ce trebuie să faceți este să rotunjiți suma finală în etapa finală a comenzii și noi vom dona contribuția voluntară direct părinților copilașilor Anca și Gabriel. Fără ajutorul dumneavoastră, vom îmbunătăți situația tinerei familii, deoarece picătură cu picătură, vor umple întregul pahar

Știm că, nu putem ajuta întreaga lume, dar dacă ajutăm cel puțin un copil - în acest caz doi frați - este ca și cum am ajuta întreaga lume. Uneori este suficient puținul nostru, care pentru cealalt înseamnă enorm de mult... Cunoașteți povestea tinere familii care merită ajutorul nostru.

Dvom detom gabko anicka

Povestea Ancăi și a lui Gabriel

Părinții micuților Anca și Gabriel, au trecut deja prin întregul proces de diagnosticare, cu toate acestea, sunt doar la începutul drumului cu autismul. Primul lor fiu, Gabriel, a fost diagnosticat de medici în urmă cu doar un an, când avea trei ani. Verdictul a fost: autismul de tip F84.9, sindromul hiperkinetic și întărzierea vorbirii. În cazul micuței Geoargiana, în vârstă de doi ani, sunt doar la începutul drumului. „Va fi internată în martie 2021, pentru investigații majore. Până acum, neurologul ne-a spus despre suspiciunea de disfuncție a creierului", ne-a mărturisit mama Zuzana, adăugând că, Anca are până acum confirmat, sindromul hipotoniei musculare.

Diagnosticul lui Gabriel a fost aflat de părinții săi în decembrie 2019. „Sentimentul inițial a fost că, am fost ușurați”, recunoaște mama. „La fel ca și cum ne-ar fi spus că nu are autism. Practic, m-am bucurat că această problemă a avut un nume, un diagnostic. Dar asta nu înseamnă că ne-am împăcat imediat cu ideea și că, nu ne-a deranjat ”. La fel ca toți părinții, și acești părinți și-au imaginat că, copilașii lor vor fi sănătoși și le este foarte greu să realizeze și să se împace cu contrariul.

Părinții nu ascund faptul că, uneori le este greu să-și adune toate forțele și să facă tot ce le stă în putință, dar până la urmă sunt părinți, așa că fac tot posibilul pentru copilașii lor. Datorită copiilor cu un diagnostic atât de dificil, amândoi au învățat să se bucure de lucruri mici, care pentru alții pot părea un fleac sau un lucru firesc. „Primele cuvinte, mama, tata, sau mersul independent sunt foarte importante pentru noi, ne bucurăm de fiecare pas, vorbă sau zâmbet”, mărturisesc ei.

Faptul că ceva nu era în regulă cu băiețelul, a fost observat de părinți pe baza mai multor semne. „La 2 ani jumate, Gabriel, aproape că nu vorbea deloc, nu răspundea la numele său, la instrucțiunile care i se dădeau, nu arăta cu degetul, avea explozii severe de furie și pleca oricând de lângă noi”. Umblau cu micuțul la sute de consultați diferite și timp de un an și jumătate la ședințe cu un pedagog special, lucru care a dus la îmbunătățiri uriașe de fiecare parte. „Vorbirea lui nu era foarte dezvoltată, dar important era că, și-a dat drumul. Gabriel învață câteva cuvinte noi în fiecare zi. Vorbirea sa era funcțională, dar puteam să purtăm un dialog simplu cu el. Reacționa și urma instrucțiunile, era mai liniștit, este foarte fericit cu prietenii săi”, spunea mama sa. „De foarte multe ori nu înțelege regulile jocului, dar nu renunță niciodată și cel mai important lucru este că, păstrează contactul vizual”, a mai adăugat.

Și cum au aflat că ceva nu era în regulă cu Anca, al doilea copil? „La Anca, am fost foarte îngrijorată de faptul că nu mergea nici măcar în a 18-a lună. Am început să mergem cu ea la reabilitare, la piscină, iar de la 23 de luni a început să meargă singură. O mai așteaptă o serie de examinări. Vorbirea și reacțiile ei sunt, de asemenea, inadecvate”, adaugă mama celor doi copii cu autism.

Dvom detom deti

Copilașii care au fost diagnosticați cu autism, au nevoie de multă atenție, timp, diferite activități, exerciții și jocuri speciale. Părinții acestor doi copilași minunați, nu au nevoie doar de timp, ci și de bani: „În primul rând, ne ocupăm în continuare de examinările medicale și vizitele la specialiști. Unele le plătim noi, altele compania de asigurări de sănătate. Există o serie de centre și terapii, dar nu sunt deloc ieftine. Până acum, Gabriel a mers la un pedagog special într-un centru privat, unde a învățat multe lucruri. Acum am vrea ca el să meargă la terapia ABA (analiza aplicată comportamentală, care se bazează pe observarea comportamentului, recompensare pozitivă și promptă - ajutorul minim dar suficient oferit copilului pentru a îndeplini o sarcină) și un sport sau o activitate. Ceva asemănător și potrivit, căutăm și pentru Anca, dar este imposibil să plătim totul, dintr-un singur salariu și o alocație”, recunoaște mama.

„Ne-am dat seeama că, nu este ok, ne-a arătat-o ​​ori de câte ori am vrut să ieșim sau să schimbăm direcția mersului, să ne implicăm în joc sau să mâncăm și altceva, în afară de cartofi prăjiți. În grupurile de pe internet, mamele adesea își numeau copilul, autistul meu, noi refuzăm asta, pentru noi, este Gabriel”, a adăugat Petru, tatăl copiilor.

În zilele dificile, ambii părinți se consolează chiar prin această vorbă, pe care un psiholog le-a spus-o atunci când a anunțat diagnosticul fiului: „Este tot Gabriel al nostru”.

Dvom detom anicka

Autismul și spectrul său

Diagnosticul de care suferă Anca și Gabriel, este diagnosticat la unul din 160 de copii și afectează băieții de până la 4 ori mai des decât fetițele. În majoritatea cazurilor, se manifestă în termen de trei ani de la viața unui copil. Este o tulburare complicată pentru care nu există niciun medicament, ci doar un tratament costisitor pe tot parcursul vieții. Ce înseamnă acest diagnostic, cine este cel mai adesea diagnosticat cu autism și pentru ce ar trebui să se pregătească părinții care au brusc un copil acasă cu acest diagnostic?

Autismul, sau tulburarea spectrului de autism, este o tulburare neurodezvoltativă care afectează interacțiunile sociale, emoționale și abilitățile de comunicare, dar afectează și abilitățile motorice, iar aceste variații pot varia de la ușoare la severe. În timp ce unele persoane cu autism pot trăi o viață independentă aproape identică de persoanele sănătoase, altele au dizabilități severe și necesită îngrijire și sprijin pe tot parcursul vieții.

Tulburarea din spectrul autist are multe forme și nu perturbă neapărat toate zonele de dezvoltare. Copilașii cu o formă mai ușoară de autism sunt la prima vedere, aproape identici cu cei sănătoși, pot comunica cu mediul înconjurător și se pot juca. În cealală categorie se află copilașii care se închid în propria lor lume, interioară și nu percep deloc împrejurimile.

Autismul infantil

Autismul infantil (diagnosticul F84.0) se manifestă în termen de trei ani și este însoțit de o dezvoltare anormală și afectată a domeniului interacțiunii sociale, a comunicării și a comportamentului. Autismul infantil se manifestă cel mai adesea prin debutul întârziat al vorbirii, reacții inadecvate la emoțiile altor persoane, copiii cu acest diagnostic nu caută contact social și relații, fie cu colegii, fie cu adulții.

Tipic acestui diagnostic este lipsa de înțelegere a gândirii și a sentimentelor altor persoane, precum și comportamentul stereotip (copiii reacționează foarte urât la schimbările stereotipurilor de zi cu zi, le lipsește spontaneitatea) cu tendința de a efectua rutine speciale. Autismul infantil este, de asemenea, însoțit de izbucniri de furie și pot apărea diverse fobii, tulburări ale somnului sau tulburări alimentare. Autismul infantil apare de până la 4 ori mai des la băieți și poate apărea în toate etapele IQ.

Autism atipic

Autismul atipic (diagnosticul F84.1) diferă de autismul infantil prin momentul apariției sau prin faptul că nu există anomalii ale dezvoltării în toate cele trei zone. Tulburarea implică copiii cu simptome mai ușoare și cel mai adesea copiii cu retard mental, ceea ce face imposibilă diagnosticarea autismului în termen de trei ani.

Autism rett

Sindromul Rett (diagnosticul F84.2) afectează fetele mai des decât băieții și se manifestă după vârsta de doi ani. Primele luni de viață nu sunt însoțite de abateri, dezvoltarea este normală, în timp util, dar ulterior există o pierdere completă a abilităților manuale și verbale dobândite. Copiii își pierd treptat abilitățile motorice dobândite, comunicarea și abilitățile sociale și încep dizabilitățile mentale severe. În copilăria mijlocie, la copiii cu sindrom Rett, apare scolioza și adesea sunt prezente și convulsiile.

Tulburarea dezintegrată a copiilor

Tulburarea dezintegrativă a copiilor (diagnosticul F84.3) este definită de o dezvoltare normală în care a existat regresie, adică pierderea abilităților dobândite. Copilul își pierde treptat abilitățile dobândite, încetează să mai vorbească, să se joace, își pierde capacitatea de adaptare, interesul pentru mediu și există și o înrăutățire a mișcărilor. Tulburarea dezintegrativă a copilului este adesea sinonimă cu sindromul lui Heller, dar pe lângă acest diagnostic, include și demență infantilă, psihoză dezintegrativă și psihoză simbiotică.

Sindromul asperger

Sindromul Asperger (diagnosticul F84.5) este considerat a fi cea mai ușoară formă de autism, care nu se caracterizează prin vorbire întârziată sau dezvoltare cognitivă. Copiii cu sindrom Asperger se caracterizează printr-o izolare socială mai puțin pronunțată, dar sunt prezente reacții comportamentale anormale și comportamente perturbatoare. Persoanele diagnosticate cu sindromul Asperger au o comunicare verbală afectată (de foarte multe ori nu există contact vizual) și de multe ori nu se pot pune în pielea alor persoane, nu pot distinge sarcasmul și pot folosi vorbirea în mod pragmatic. Aceștia pot dezvolta depresie, tulburări de comportament și dependența de substanțele psihoactive.

De ce tocmai copilul meu?

După diagnosticare, fiecare părinte va avea, fără îndoială, întrebarea „De ce tocmai copilul meu? Ce am făcut greșit? Ce aș fi putut face diferit pentru a nu se ajunge aici? ”. În timp ce în trecut, vaccinarea împotriva bolilor infecțioase din copilărie sau lipsa de afecțiune a mamei erau considerate a fi cele mai frecvente cauze ale autismului, astăzi este clar că autismul are o natură biologică.

Deși genetica nu joacă un rol 100% în ea, influența eredității asupra dezvoltării autismului este incontestabilă. Un factor asociat este influența mediului în timpul sarcinii și este menționată și vârsta înaintată a părinților. Cu toate acestea, nu există loc pentru remușcări odată ce diagnosticul a fost pus. Trebuie să vă găndiți că, copilul dvs. este în continuare copilul dvs. iubit, la fel cum a fost în cazul părinților Zuzana și Petru.

Ajutați-i pe Gabriel și Ancasă ducă o viață cu funcții complete pe care oamenii sănătoși o consideră ca fiind ceva normal. Alăturați-vă donației pentru Doi copii și deveniți eroii acestor copilași minunați cu autism. Comandați orice jucărie în magazinul nostru online și în ultimul pas al comenzii dvs., înainte de plasarea comenzii, alegeți opțiunea de a rotunji valoarea comenzii. Vom preda direct și integral suma colectată familiei, care are cu adevărat nevoie de ea.Dvom detom ro

Și poate, cândva după ce vor crește, ne vor ajuta ei pe noi... ne vor ajuta să trecem strada, ne vor duce cumpărăturile, sau pur și simplu, ne vor da o mână de ajuto ... deoarece, cândva și ei au avut nevoie de ajutor și noi am fost cei care i-am învățat să ajute reciproc.

Din păcate, nu putem schimba întreaga lume în bine, dar dacă ajutăm cel puțin o persoană, îi vom schimba viața.