Dragostea față de cărți își are originea din copilărie: Știți cum să le citiți copiilor?

5 m.
25. mar'21

Nu ar trebui să fim atenți la cărți numai în luna martie, când este luna cărților. Găsirea timpului pentru citirea cel puțin unei povești înainte de culcare are un impact incredibil asupra copiilor în sensul cel mai pozitiv al cuvântului. Dar cum să citiți unui copil de trei ani, da unui de zece ani, care știe deja să citească singur?

Alegerea unei cărți pentru copii nu este atât de dificilă datorită categoriilor elaborate din librării. Mai mulți experți sunt de acord că și mai important decât alegerea unei cărți este modul în care le citim copiilor. Cum să citiți cărțile cu ilustrații și fără text? Și cum să atrageți atenția copiilor asupra cărților științifice? Aflați împreună cu noi cum să le citiți copiilor de toate vârstele și cum să dezvoltați alfabetizarea literară și dragostea pentru cărți.

De la 3 la 5 ani: Este vorba despre ilustrații

Orice carte de poveste ați deschide, copilașii de la această vârstă vor fi imediat captivați de poze. Interesant este că micuții și preșcolarii își petrec doar 6% din timp privind literele și cuvintele din carte. Restul de 94% se concentrează pe ilustrații, așa că atunci când alegeți cărțile pentru această grupă de vârstă, ar trebui să vă concentrați și pe ele.

Învățați copilașii din primul moment ce conține cartea. Arătați-le, coperta, titlul cărții și numele autorului și denumiți elementele individuale. Explicați-le cine este autorul cărții (persoana care a scris cartea) și ce înseamnă titlul cărții (datorită lui, ne putem imagina despre ce va fi povestea).

Deși copilașii de la trei până la cinci ani nu știu încă să citească, încercați să explicați diferența dintre diferitele elemente de pe paginile cărților. Transformați această parte a lecturii într-un joc și arătați copiilor literele, cuvintele lungi și scurte, propozițiile, dar și punctele sau spațiile.

Nu în ultimul rând, întreabați-i mult pe copii. Cu siguranță vor avea mare succes întrebările, precum „Unde este pisica/câinele/girafa?”, „Unde este băiatul și unde este fata?”, „Îmi poți arăta unde este punctul care marchează sfârșitul frazei?”, „Poți găsi cel mai scurt cuvânt de pe această pagină?”. Copilașii nu numai că se ascund cu drag, ci și caută cu mare drag. Nu degeaba multe cărți pentru copii au diverse „secrete” care trebuie dezvăluite.

Citanie najmensie deti

De la 4 la 6 ani: Treceți la non-ficțiune

Găndiți-vă la ultimele cărți pe care le-ați citit copiilor dvs. Cel mai probabil au fost cărți fantastice cu o poveste de basm umitoare, cu un complot, personaje interesante și un final și mai frumos. Nu este nimic în neregulă cu poveștile fictive, dar copiii ar trebui să fie familiarizați de la o vârstă fragedă cu non-ficțiunea. Și nu ne referim acum la enciclopedii îndrăznețe pline de informații, ci la cărți frumos ilustrate cu cunoștințe profesionale destinate copiilor, ca și cititori.

Copiii la această vârstă vă pot pune până la 400 de întrebări pe zi. Întrebări la care uneori nu aveți răspuns sau nu știți cum să răspundeți în mod adecvat vârstei. În aceste cazuri, cărțile „educative” pentru copii vă pot da o mână de ajutor. Copiii dvs. sunt interesați de ce frunzele copacilor sunt verzi și nu albastre? Vă întreabă de ce există o Mașină Mică și o Mașină Mare, dar nu o Mașină Medie? Vor să știe de ce pisicile miaună și de ce soarele apare pe cer în fiecare dimineață? Cărțile pentru copii știu răspunsul și, grație ilustrațiilor, copiii vor înțelege mai bine aceste răspunsuri. Și cu siguranță veți învăța ceva nou.

Citanie deti blog

De la 6 la 10 ani: Citiți cu înțelegere

În timp ce le citiți copiilor mai mari, experții recomandă să urmăriți micul cititor pentru a vedea dacă acesta percepe și înțelege povestea. Pe măsură ce citiți, puneți, așadar, diverse întrebări legate de poveste. De exemplu, „Unde merge băiatul acum?” sau „Ce crezi, cum va rezolva câinele această situație?”. Acest lucru îi va face pe copii să gândească și să perceapă într-adevăr cartea.

Unii copii sunt cu gândul în altă parte în timp ce citesc și nu se concentrează pe lectură. Le puteți atrage atenția vorbind despre carte în timpul actului de lectură. Gândiți-vă cu voce tare la poveste, la personaje și la motivele lor. Drept urmare, în mintea copilului se creează un fel de hartă pentru a-l ajuta pe acesta să reflecteze asupra cărții.

Încurajați discuțiile despre carte vorbind la persoana întâi. Începeți să vă exprimați gândurile cu cuvintele „Mă întreb dacă…”, „Încep să gândesc…”, „Dacă aș putea să-l întreb pe autor...”. Cu toate acestea, nu exagerați cu propriile gânduri și nu abateți atenția de la povestea în sine. Oferiți copiilor spațiu pentru a-și implica propria imaginație.

Cu siguranță în cărțile pentru copii de această vârstă, vor exista pasaje pe care copiii nu le vor înțelege. Nu săriți peste ele și nu ignorați neînțelegerile copiilor. Încercați să explicați copiilor cât mai mult posibil despre ce este această parte specială a cărții. Explicați-le că nu este nicio rușine cănd nu înțeleg ceva din carte. Citiți părțile problematice împreună de mai multe ori și, în cele din urmă, le veți găsi rădăcina.