Un ghid excelent pentru cerealele sănătoase

Arată aproape identic, dar cu toate acestea, există diferențe uriașe între ele. Este vorba despre cerealele fără de care puțin își poate imagina viața. Chiar și copiii mici au pe farfurii produse crocante de patiserie, prăjituri, pișcoturi... Lista felurilor de mâncare din cereale este probabil nesfârșită și nici pe departe nu începe și nici nu se termină cu grâul.

În cazul în care căutați un înlocuitor al grâului clasic sau doar doriți să vă îmbogățiți meniul, sunteți la locul potrivit! Este adevărat că, odată cu număr tot mai mare de persoane care suferă de boala celiacă, grâul nu are o foarte bună reputație, dar vestea bună este că nu este singura cereală din lume. Vă prezentăm o listă de cereale sănătoase care vor înlocui grâul alb și vor “administra” familiei dumneavoastre substanțe nutritive.

Quinoa

Cu câțiva ani în urmă, aprope nimeni nu știa să pronunțe numele acestei cereale, astăzi o veți găsi fără dificultate în multe gospodării. Ce este atât de super la quinoa? Această cereală fără gluten aparține cerealelor antice, și cu în urmă cu mai mult de 5000 de ani a fost cunoscută ca și "mama tuturor boabelor". În plus, este în mod natural fără gluten, bogată în fibre, antioxidanți, mangan și magneziu. În bucătărie, poate încloui de exemplu, orezul sau fulgi de ovăz, și o puteți folosi nu numai ca și garnitură la mesele principale, dar și ca un ingredient principal al meselor de dimineață din fructe.

Grâul Farro

În prezent, grâul farro nu este cunoscut de multă lume, chiar dacă este cea mai veche specie de grâu cunoscută. Acest grâu vechi a avut un loc permanent în bucătăria mediteraneană antică și culturile etiopiene, precum și în Orientul Mijlociu. Chiar dacă grâul farro nu este lipsit de gluten, după fierbere, este mult mai suportat de stomac, decât grâul tradiționalul "modern". Consumul grâului farro are și alte beneficii - reduce riscul de astm, diabet și diverse afecțiuni inflamatorii. Oamenii care l-au gustat, descriu aroma ca și asemănătoare nucilor, având o consistență ca și guma.

Obilniny farro

Orzul

Vreți să asigurați copiilor dvs. un aport suficient de proteine? Alegeți orzul! Deși conține gluten, mai conține opt aminoacizi implicați în producția de proteine. Orzul este în esență o iarbă bogată în fibre, care ajută la reglarea funcțiilor intestinale, dar este, de asemenea, o sursă bună de seleniu, care, la rândul său, protejează pielea și asigură elasticitatea acesteia. Orzul este cea mai frecventă materie primă din salate, dar încercați să îl adaugați de exemplu, în supa de roșii în loc de paste.

Hrișca

Știai că hrișcă nu este de fapt grâu? Este vorba despre semințele de fructe obținute din această cereală, care o fac un înlocuitor perfect fără gluten al grâului. Hrișca conține de asemenea 8 aminoacizi esențiali și 2 flavonoide - rutină și quercetină - antioxidanți ai plantelor care protejează celulele de efectele negative ale radicalilor liberi și chiar reduc riscul de cancer. Mai multe studii au arătat că, consumul regulat de hrișcă îmbunătățește funcția nervilor și atenuează simptomele SP. Hrișca este cel mai frecvent utilizată sub formă de făină, pentru clătite, pâine sau alte produse de patiserie, dar mulți oameni o gătesc ca și orezul sau qiunoa.

Obilniny pohanka

Grâul spelta

Printre alte specii de cereale vechi, putem include și spelta, care are un loc permanent în multe bucătăriile de astăzi. Spelta este folosită pentru a face pâine, paste și alte produse de patiserie și înlocuiește pe deplin grâul clasic. Deși nu este fără gluten, este mai ușor de digerat și, spre deosebire de grâul alb, poate regla metabolismul, contribuie la formarea hormonilor sexuali și, nu în ultimul rând, consolidează oasele și promovează creșterea lor sănătoasă.

Meiul

În urmă cu 10 000 de ani oamenii din Africa, au cultivat meiul dintr-un motiv destul de simplu - meiul nu este pretențios și poate crește chiar și în condiții foarte dificile. Meiul aparține cerealelor fără gluten, dar îl veți iubi și pentru altceva - este bun pentru inimă, poate menține colesterolul în normă în timp ce ajută la digestie. De asemenea, conține mulți antioxidanți care pot detoxifia întregul organism, deci este recomandat și în momentul detoxifierii. Puteți să-l utilizați ca înlocuitor al pastelor, în loc de orez, sau puteți utiliza făina de mei pentru realizarea biscuiților dulci.

Obilniny proso

Ovâz

Cu siguranță ați auzit despre ovâz sau fulgii de ovăz. Spre deosebire de fulgii de ovăz, care pot conține urme de gluten, ovâzul neprelucrat este fără gluten, plin de fibre și antioxidanți. Consumul său regulat ajută la scăderea glicemiei, echilibrează colesterolul și, cel mai important, promovează scăderea în greutate. Dacă vă hotărăți să introduceți ovăz în meniul dvs., evitați piureurile instante de ovâz care conține prea mult zahăr. Mai bine căutați fulgi de ovâz din fâină integrală și pregătiți acasă piureul gustos.

Cușcuș

Cușcușul ca și meiul, provine din Africa și este făcut din biluțe mici de grâu dur. Cușcușul diferă de alte cereale, în special print-o proporție mare de minerale și vitamine, și conține, de asemenea, seleniu care protejează organismul împotriva anumitor tipuri de cancer. De asemenea, întârește sistemul imunitar, accelerează vindecarea rănilor și îmbunătățește digestia. Marele avantaj al cușcușului este pregătirea rapidă a acestuia - turnați peste acesta apă fierbinte, așteptați câteva minute până se umflă și garnitura sănătoasă este gata.

Obilniny kuskus

Grâu Kamut

Kamutul este, de asemenea, o specie de grâu - provine din Egipt și vă impresiona cu aroma extraordinară de dulce și unt. Comparativ cu grâul tradițional, are mai multe proteine, lipide și vitamine, dar nu este o cereală fără gluten. Pe de altă parte, este potrivit pentru persoanele cu sindromul intestinului iritabil, sprijină digestia, funcționarea adecvată a creierului și echilibrează nivelurile hormonale. Kamutul este deosebit de bogat în zinc, care este responsabil pentru întărirea sistemului imunitar și funcționarea corectă a glandei tiroide. Deși nu este unul dintre cele mai populare tipuri de grâu, găsiți pe piață diverse produse din fâina de kamut.

Orez brun

Și dvs. aprțineți de oamenii care între orezul alb și cel brun nu văd altă diferență decât diferența de preț? Vă vom scoate din eroare. Orezul brun este spre deosebire de cel alb, pe care îl știm cu toții, în formă neprelucrată și reprezintă boabele întregi cu înveliș. Mulți îl pot considera greu de digerat, numai din cauza faptului că este încă plin de substanțe nutritive de care orezul alb este epuizat. Orezul brun se poate lăuda cu o cantitate mare de vitamina B - contine pana la 90% din doza zilnică recomandată de vitamina B6 pentru adulți. Acest orez este o înlocuire completă a orezului alb, și datorită culorii sale frumoase, o iubesc și foodblogerii. 

Obilniny ryza hneda

Grâu integral

Toată lumea a auzit probabil despre produsele de patiserie din grâu integral, biscuiți sau paste. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, sub acest nume se ascunde și altceva decât 100% grâu integral. Grâul veritabil pe bază de grâu integral este un grâu fără ambalaj, care, la fel ca orezul brun, păstrează toate substanțele nutritive importante. Grâul integral și produsele sale au un beneficiu pozitiv asupra sănătății, deoarece ortofenolii din grâul neprelucrat acționează ca un medicament împotriva cancerului. Când veți fi cel mai aproape de un magazin alimentar sau brutărie, cereți produse din cereale integrale, dar citiți în prealabil compoziția.

Ați avut vreodată impresia că, cuvintele precum sănătate și cerealele nu se completează? Ei bine, secretul se află într-un sigur lucru - cerealele sănătoase sunt cele care nu sunt prelucrate sau sunt procesate cât mai puțin posibil. Alegeți aceste cereale și veți avea doar beneficii - veți îmbogăți meniul familiei cu gustări noi și, în același timp, veți pune pe farfurie ceva sănătos.