Boala mâinii-piciorului-gurii: o sperietoare modernă?

  Categorii: Sănătatea copilului ,
19. nov'18

Creșterea temperaturii, durere abdominală, durere în gât ...vi se poate păree că este un simptom tipic al răcelii? După câteva zile, însă, se adaugă la aceste simptome erupții cutanate și este clar că diagnosticul nu va fi la fel de clar ca acesta. Faceți cunoștință cu așa-numita a șaptea boală, cunoscută în lume ca boala mâinii-piciorului-gurii.

Boala virală mână-picior-gură (din engleză hand-foot-mouth disease, HMFD) este una dintre bolile virale cu risc ridicat și, deși apare în principal în țările asiatice, în țara noastră nu mai este o noutate. Acesta afectează cel mai adesea copiii cu vârsta de până la 10 ani și, pe lângă simptomele tipice ale răcelii, se manifestă prin erupții neplăcute. Vă întrebați unde o pot prinde copiii dvs. și cum se poate vindeca? Citiți mai departe.

Cum se transmite boala?

Deoarece este o boală cauzată de așa-numitul enterovirus (cel mai frecvent virusul Coxsackie A10 și A16), este transmisă prin infecția cu picături prin strănut sau suflatul nasului, dar și prin scaun, mai ales la copiii la care se schimbă adesea scutecul, sau cei care după folosirea toaletei sau după joaca în nisip nu se spală corespunzător pe mâini. Enteroviroza HMFD apare în principal în grupurile de copii, dar rareori afectează adulții cu un sistem imunitar slab.

În prezent, este o boală relativ comună, iar copiii pot fi infectați în special în nisipare, pe terenurile de joacă pentru copii și la grădiniță, însă nici mediul de acasă nu este o excepție. Boala se răspândește cel mai adesea din primăvară până în toamnă, deoarece copiii petrec mai mult timp pe terenurile de joacă. Cu toate acestea, ei pot fi infectați, de asemenea, în timpul iernii, dar acestea sunt cazuri rare. Nu există un număr exact de copii infectați, deoarece nu întotdeauna doctorii diagnostichează corect boala. Deoarece virusul provoacă umflături și erupții neplăcute, este foarte ușor să-l confundăm cu o alergie sau herpes.Ruka noha usta vyrazka

Cele mai frecvente simptome

Boala mână-picior-gură se manifestă inițial ca o răceală clasică, cu o temperatură crescută și durere în gât, iar timpul său de incubație este de 3-7 zile. Acestor simptome inițiale sunt ulterior atribuite pierderea poftei de mâncare, oboseala, durerea membrelor și două zile după debutul temperaturii, se formează primele erupții cutanate. Acestea se găsesc cel mai adesea în cavitatea bucală, dar se pot răspândi și pe față, pe palme, pe picioare și, în cazuri extreme, pe restul corpului. Erupțiile provocate de această boală virală provoacă mâncărime neplăcute, ceea ce determină scărpinare, dar pot fi și dureroase. Este important să rețineți faptul că scaunul infectat prin care se răspândește virusul este infecțios timp de 4 până la 8 săptămâni de la începutul infecției, astfel încât baza pentru o vindecare reușită este respectarea strictă a igienei.

Tratament ușor fără antibiotice

Boala mână-picior-gură, ca și alte boli virale, nu este tratată cu antibiotice, dar au un aportul crescut de vitamine, mai multe lichide și mai ales antihistaminice pentru a reduce senzația de mâncărime. Tratamentul bolii durează aproximativ 7 - 10 zile și deoarece este o boală extrem de infecțioasă, nu trimiteți copilul la grădiniță sau la școală.

  • Concentrați-vă pe creșterea consumului de vitamine B și C, aport suficient de lichide și tratamentul cu antihistaminice și analgezice.
  • Tratați erupțiile dureroase și mâncăcioase cu unguente sau geluri cu efecte de calmare.
  • Aplicați un preparat local antiseptic, cum ar fi gelul Mundisal.
  • Nu obligați copiii în timpul tratamentului să mănânce, deoarece unul dintre simptomele însoțitoare este pierderea poftei de mâncare, însoțită cu creșterea producției de salivă.
  • Dați-le copiilor să mănânci gustări mai ușoare, sub formă de paste, evitați mirodeniile, alimentele prăjite și dulciurile.
  • Limitați expunerea la soare, ceea ce agravează starea erupțiilor cutanate și a umfăturilor.
  • Dezinfectați toate jucăriile de acasă și dați-i micului pacient propriul prosop, precum și tacâmuri.
  • Fiți atenți, ca după fiecare masă, după folosirea toaletei, sau după joaca în nisip, să-și spele copiii mâinile.

Ruka noha usta hygiena

Feiți-vă de complicații

Chiar dacă boala are un curs moderat, tratamentul nu trebuie subestimat și micul pacient trebuie izolat de ceilalți. Boala mână-picior-gură, cauzată de virusurile Coxsackie A10 și A16 nu este periculoasă pentru organismul copilului, iar sistemul imunitar va face față și în ceea ce privește manifestările cutanate, acestea vor dispărea în două săptămâni. Mai rău, acesta este deja cazul în cazul infecției cu cu virusul Coxsackie A6, care afectează, de asemenea, adulții și este însoțit de simptome mai grave. Un simptom tipic este separarea, desprinderea unghiei de pielea de sub ea, care are loc în decurs de 1 sau 2 luni după infectare. Pot fi, de asemenea, asociate diaree și alte probleme de stomac. Cursul bolii mână-picior-gură este mai sever la nou-născuți, la pacienții cu boli de piele și la persoanele cu imunitate scăzută. Un risc crescut este și la femeile gravide care din cauza bolii pot ajunge la întreruperea sarcinii și diferite boli ale bebelușului.

Ca toate bolile virale, nici boala mână-picior-gură cauzată de virusul Coxsackie nu trebuie subestimată. Asigurați copilului și dvs. igiena corespunzătoare nu numai în timpul primăverii și a toamnei, ci și pe tot parcursul anului și în cazul infecției urmați recomandările medicului.