Nu subestimați alergia, poate ucide

  Categorii: Sănătatea copilului ,
5 m.
21. mar'19

Primăvara înseamnă pentru mulți, vreme frumoasă, mai puține straturi de îmbrăcăminte, plimbări lungi cu copii și jocuri în parc. Cu toate acestea, este, de asemenea acel moment al anului când se raportează cuvântul alergie, ceea ce ne privează de bucuria primelor flori de primăvară. Acesta este motivul pentru care vom dedica acest articol alergiilor, care nu sunt carcateristice doar acestui sezon.

Aveți acasă un mic alergic? Atunci cu siguranță știți că o astfel de alergie neplăcută, poate strica chiar și cele mai frumoase momente petrecute împreună cu familia. Nu este vorba doar despre o plimbare printr-o luncă sau un parc înflorit, ci și un prânz în restaurant sau savurarea unui desert gustos. Nu permiteți ca alergia copiilor (dar și a dvs.) să vă strice dispoziția și luptați la timp cu ea.

Alergiile în cifre

Conform Centrului Național de Informare în Sănătate, bolile alergice, sunt una dintre cele mai mari epidemii din Europa și, în urmă cu câțiva ani, numărul de alergii a fost de aproximativ 150 de milioane, câțiva ani mai târziu, potrivit studiilor, această cifră va urca la 250 de milioane. În fiecare an, numărul bolnavilor de alergie crește și în România, problema nu este doar cu rinită alergică dar și astmul bronșic sau alergia alimentară. Vestea neplăcută, în special pentru părinți, este faptul că alergiile afectează tot mai mulți copii decât adulți. Ceea ce este remarcabil este că, în ultimii 15 ani, niciuna din țările lumii nu a raportat o scădere a numărului de persoane cu alergii de orice fel, tocmai contrariul. Cifrele cresc în fiecare an și până la 30% din populația totală suferă în prezent de o formă de alergie. Doar pentru comparație, acum 100 de ani, numărul de alergii a fost de unu la sută.

Deti alergia vajick

Alergia și tipurile acesteia

În Europa, laptele de vacă, ouăle și fructele cu coajă lemnoasă sunt printre cei mai frecvenți alergeni alimentari la copii, în timp ce fructele, nucile și legumele proaspete sunt cele mai frecvente la adulți. Cu toate acestea, peștele, soia și grâul sunt printre cele mai frecvente alimente care provoacă reacții alergice. Ar trebui să se acorde atenție și fructelor și legumelor exotice, dar și culturilor naționale cum ar fi macul și merele. Reacțiile alergice (nu numai) la alimente au forme diferite, variind de la "inofensiv" prin erupții cutanate, lacrimi la cel mai rău - șoc anafilactic.

Chiar alergia alimentară este cauza acestui șoc la copiii cu vârsta între 0-14 ani, care nu trebuie subestimată. Numai în Statele Unite ale Americii, la fiecare trei minute, ca urmare a unui șoc anafilactic, cineva trebuie să meargă la urgențe, lucru care reprezintă 200.000 de vizite la urgențe pe an și numai într-o singură țară. Cu toate acestea, nu numai alimentele, ci și medicamentele, pisicile, câini și praful provoacă șocul anafilactic.

Senzația de mâncărime

Părinții care au acasă mici alergici, sau suferă de alergii cu siguranță știu că reacțiile alergice apar adesea în contact cu alergenul, care poate duce la șoc anafilactic. Prin urmare, nu trebuie subestimate nici cele mai ușoare reacții alergice care are atât manifestări locale, cât și generale. Cele mai comune manifestări locale includ:

  • mâncărimea și umflarea pielii și a mucoaselor
  • dificultăți de respirație, strănut, nas înfundat, tuse, senzație de corp străin în gât
  • dureri abdominale, vărsături, diaree
  • aritmie, ritm cardiac accelerat, scăderea tensiunii arteriale

Manifestările generale ale unei reacții alergice sunt o combinație a mai multor manifestări locale care duc la șocul anafilactic. Aceasta se întâmplă de obicei în 10-60 de minute după contactul cu alergenul. Cu toate acestea, reacția anafilactică nu are numai această fază timpurie, dar și cea de-a doua, întârziată, care poate apărea în 24 de ore de la contactul cu alergenul. Chiar și această a doua fază, pe care doar câțiva o știu, este motivul pentru care simptomele alergice nu trebuie subestimate.

În cazul în care copiii dumneavoastră suferă un șoc anafilactic, nu ezitați să solicitați asistență medicală imediat la 112. Dacă copilul dvs. prezintă o alergie severă, trebuie să aveți întotdeauna un EpiPen - o injecție de adrenalină prescrisă de un alergolog. Cu toate acestea, chiar și după injectarea injecției, este necesar să se solicite imediat sfatul medicului, chiar dacă simptomele încep să se îmbunătățească la prima vedere.

Deti alergia mlieko

Fiți preventivi

Chiar dacă alergia are o bază genetică, aceasta nu înseamnă că părinții alergici, vor avea neapărat un copil alergic. Este important să luați măsuri de precauție în timpul sarcinii, dar și la scurt timp după nașterea bebelușului. În cazul femeilor însărcinate, se recomandă consumarea unei varietăți bogate în vitamine și minerale, să nu mai vorbim de produse de patiserie, produse lactate și carne. De asemenea, este important să faceți regulat mișcare la aer proaspăt și să dormiți suficient. Un tabu complet ar trebui să fie fumatul în timpul sarcinii și alăptării, consumul de băuturi alcoolice și alte substanțe narcotice sau de dependență. Mai multe studii au confirmat, de asemenea, că riscul de alergii este, de asemenea, redus prin alăptare, în timp ce este valabilă regula, cu cât mai mult cu atât mai bine.

Deși alergia nu este cel mai plăcut partener, viața cu ea nu trebuie să fie doar suferință. Este important o depistați la timp, să urmați cu atenție tratamentul și, în special, să evitați stimulii care determină reacția alergică. Chiar și momentele cu alergie pot fi trăite la maximum, deci cu curaj!