Sarcină săptămână după săptămână: a 40 săptămână

  Categorii: Sarcina,
5 m.
28. oct'22

Bine ați venit la linia de sosire! Cea de-a 40-a săptămână de sarcină este săptămâna primului termen de naștere, dar acest lucru nu înseamnă automat că, copilul se va naște în aceste șapte zile. Cu toate acestea, nașterea este iminentă și momentul mult așteptat poate vebi cu adevărat în orice moment.

Un bebeluș aflat în a 40-a săptămână de dezvoltare intrauterină este pregătit să se nască și este doar o chestiune de timp până veți începe să simțiți primele semne de naștere iminentă (poate că ați născut deja și nici măcar nu ați intrat în a patruzecea săptămână de sarcina). În cazul în care ați reușit să o faceți, este posibil ca bebelușul să cântărească plus-minus 3450 de grame și să aibă aproximativ 51 cm lungime. Cu toate acestea, dimensiunile copilului pot varia - genetica, starea de sănătate a mamei în timpul sarcinii și alți factori joacă un ro important.

Simptomele celei de-a 40-a săptămâni

Cea de-a patruzecea săptămână de sarcină poate avea un impact mai ales asupra psihicului. Probabil veți încetini după fiecare schimbare și veți monitoriza copilul mai des decât înainte. În faza finală a sarcinii vă așteaptă:

  • Cărcei  la picioare. S-ar putea să vă surprindă, dar într-un stadiu atât de avansat al sarcinii nu este nimic neobișnuit. Vă poate ajuta stretching-ul și consumul de lichide.
  • Presiune pelvină. De acestea se ocupă chiar bebelușul, care poate coborâ și mai jos în pelvis, pe care apasă și provoacă acest disconfort.
  • Probleme cu somnul. Nervozitatea și frica, dar și burtica mare care vă împiedică să găsiți o poziție potrivită,  vă vor ține trează. Nu vă rostogoliți în pat în mod inutil, doar vă veți enerva inutil. Găsiți o activitate liniștită, cum ar fi lectura sau scrierea în jurnal. Nici măcar să nu vă gândiți la lucrări mari, cum ar fi spălatul în baie sau exercițiile fizice solicitante.
  • Oboseala. Merge mână în mână cu lipsa somnului, drept urmare s-ar putea chiar să adormiți în picioare în timpul zilei. Luați o pauză și odihniți-vă ori, de câte ori vă simțiți obosită și epuizată. Până la urma urmei, văputeți permite acest lucru. 
  • Contractii. Contracțiile Braxton-Hicks se vor transforma probabil în contracții reale la un moment dat, așa că urmăriți fiecare contracție a uterului și observați lungimea și intensitatea.
  • Anxietate. Chiar și cea mai calmă mamă se poate trezi stresată chiar înainte de a naște, ceea ce este perfect normal. Nu ascudeți prin ce treceți în momentul de față și vorbiți cu cei dragi despre asta.

Štyridsiaty týždeň tehotenstva

Întrebări și răspunsuri frecvente

În cele patruzeci de săptămâni de sarcină, cu siguranță ați avut timp să studiați tot ce s-a putut. Avem pentru dvs. un rezumat cu întrebări și răspunsuri, care sunt cel mai des căutate de mame pe măsură ce se apropie nașterea.

Este normal să fiu însărcinată în 40 de săptămâni?

Da! Deși poate părea că sunteți însărcinată de o veșnicie, sarcina durează în medie 40 de săptămâni. Dacă ați ajuns în acest stadiu, sunteți însărcinată peste nouă luni, motiv pentru care ginecologii și obstetricienii preferă să vorbească despre sarcină în săptămâni, nu în luni. Oricât de haotic ar fi pentru dvs., respirați - o sarcină de 40 de săptămâni nu este o anomalie.

Ce determină faptul că sunt peste termen?

Nu există un singur răspuns la această întrebare. Sarcina după termen poate fi scrisă în genele dvs., poate chiar v-ați născut după termen. În acest sens, statisticile înregistrează, de exemplu, mamele care sunt la prima sarcină sau mamele care au născut după termen în sarcinile anterioare. Motivul poate fi și sexul bebelușului - se spune că băieții necesită mai mult timp și nu se grăbesc să vină pe lume. Data exactă a ultimei menstruații, poate provoca, de asemenea, confuzie, așa că este posibil ca data nașterii să nu fie determinată exact.

Sunt în a 40-a săptămână, cănd o să nasc?

Oricând. Dacă planuiți să nașteți natural si, prin urmare, nu ați programat o operație de cezariană, bebelușul poate veni pe lume la orice oră a zilei sau a nopții. Dacă totul este în regulă la controalele medicale și atât bebelușul cât și mama sunt bine, nu există niciun motiv să vă stresați.

Cum pot provoca travaliul?

V-ați săturat să tot așteptați și vreți sa nașteți cât mai repede? Există modalități naturale care pot accelera travaliul. Cele mai eficiente sunt plimbările lungi și sexul, care declanșează procesele corecte în organism. Unele mămici recomandă mâncarea picantă, dar aceasta poate să nu fie deloc o garanție a începerii travaliului. Dimpotrivă, cu siguranță nu încercați tratamentele pe bază de plante sau alte metode - acestea din urmă pot provoca contracții foarte puternice care vor dăuna bebelușului mai degrabă decât să ajute. Dacă este prea mult pentru dvs. în a 40-a săptămână și chiar nu vă mai simțiți bine, medicul vă poate sugera și inducerea travaliului prin metode medicale.