Sarcină săptămână după săptămână: a 39. săptămână

  Categorii: Sarcina,
5 m.
15. aug'22

Această săptămână de sarcină este una foarte importantă! Bebelușii născuți la 39 de săptămâni sunt considerați născuți la termen, așa că puteți lăsa deoparte teama de naștere prematură. De ce trebuie să fiți pregătiți cu doar câteva zile înainte de data nașterii?

Bebelușul care se poate cere să vină pe lume practic în orice moment ajunge deja la nivelul unui nou-născut. Are aproximativ 50,8 cm lungime și cântărește aproximativ 3300 de grame. Deoarece data nașterii dvs. este probabil stabilită pentru a 40-a săptămână, micuțul încă mai poate crește puțin. Acum nu trebuie să-l comparăm cu legume sau fructe. Este suficient daca vă imaginați un bebeluș de dimensiuni reale, care vă va fi pus în brațe imediat după naștere. Așa arată acum îngerașul de vis pe care îl purtați sub inimă.

Bebelușul este deja la termen și este pregătit în orice moment să vină pe lume. Cu toate acestea, el nu este inactiv și este tot mai inteligent pe zi ce trece - creierul lui se dezvoltă cu viteza rachetei. În plus, bebelușul își poate mișca deja membrele, așa că, ocazional, vă poate da o lovitură de cot chiar sub coaste. Le cresc deja și unhiile, care pot depăși lungimea vârfurilor degetelor.

Simptomele celei de-a 39-a săptămâni

Ceea ce simțiți în această etapă finală a sarcinii este foarte asemănător cu săptămânile anterioare. Cu toate acestea, vor exista semne care vor indica faptul că nașterea se apropie:

  • Contractii Braxton-Hicks. Pe măsură ce se apropie data nașterii, aceste contracții false vor deveni mai frecvente. Contracțiile Braxton-Hicks încep de obicei undeva în partea din față a corpului, de la burtă, și sunt ameliorate atunci când schimbați poziția. Pe de altă parte, contracțiile travaliului încep deasupra uterului și devin mai frecvente și mai puternice.
  • Presiunea pelvină. Copilul se „aseză” în uter în poziția de naștere și poate sta atât de jos încât provoacă o presiune specifică asupra pelvisului.
  • Bolesť v rozkroku. Tá súvisí takisto s polohou bábätka. Drobček môže tlačiť na isté nervy, čo spôsobuje nepríjemnú bolesť v panve a vagíne. Niektoré mamičky tieto bolesti opisujú ako údery blesku.
  • Dureri de gambe. Au legatură si cu pozitia bebelusului. Bebelușul poate apăsa pe anumiți nervi, ceea ce provoacă dureri neplăcute în pelvis și vagin. Unele mame descriu aceste dureri ca fiind lovituri de fulger.
  • Cuibărire. Cu siguranță sunteți familiarizate deja cu acest termen și, dacă ați evitat să cuibăriți până acum, s-ar putea să fie nevoie să curățați toată casa și să o pregătiți pentru sosirea bebelușului în a 39-a săptămână. Cu toate acestea, nu exagerați, la urma urmei, mai aveți doar câteva zile până la naștere.
  • Desprinderea dopului gelatinos și/sau scurgeri de sânge. La 39 de săptămâni, este posibil să aveți scurgeri care sunt foarte dese, care arată ca mucus și pot fi roșii, de culoarea sângelui. Probabil vi s-a desprins dopul gelatinos, care uneori (dar nu întotdeauna) înseamnă că nașterea este iminentă. Urmăriți alte semne ale travaliului și nu ezitați să contactați medicul dumneavoastră.

39. týždeň tehotenstva

Semne ale nașterii în a 39-a săptămână

Orice lovitură, durere sau scurgere neobișnuită vă va pune în alertă la 39 de săptămâni. Și dacă acuma încep să nasc? A venit momentul în sfârșit? Nu e devreme? Este normal? Unele viitoare mame care sunt la prima naștere se tem că vor intra în travaliu fără să știe. Chiar nu trebuie să vă fie frică de asta - durerile de naștere și toate simptomele asociate cu acestea sunt cu totul altceva și veți ști cu siguranță că MOMENTUL tocmai a sosit. Sunați medicul dacă:

  • vi s-a spart lichidul amniotic. Cu siguranță că nu va fi ca în film și nu veți sta brusc într-o baltă de apă. Este suficient dacă scurgerea devine brusc mai frecventă și nu mai este la fel de groasă ca înainte. Acest lucru înseamnă probabil că sacul amniotic s-a rupt și travaliul va începe în câteva ore.
  • aveți contractii regulate. Contracțiile dureroase și regulate, a căror intensitate crește, sunt al doilea cel mai frecvent semn al travaliului. Măsurați lungimea lor și intervalul de timp dintre ele și contactați medicul obstetrician în caz de incertitudine.

Alături de un col uterin mărit, acestea sunt cele mai comune semne ale nașterii iminente. Cu toate acestea,colul se poate mări și la câteva zile după contracții regulate și/sau scurgerea lichidului amniotic. Nu vă stresați chiar dacă nu observați niciun semn al nașterii în a 39-a săptămână. Majoritatea mamelor care se află la prima sarcină, nu nasc la termen ci după termen, iar primele semne că bebelușul vrea să vină pe lume, vor veni decât în ​​a 41-a săptămână.

Ce vă așteaptă în a 39. a săptămână

Ce vă asteapta? Ei bine... să așteptați în continuare. Dar puteți scurta așteptarea cu diverse activități (mai ales ușoare). Multe mămici își fac săptămâna aceasta aprovizionarea de mâncare și gătesc, pentru ca brusc va fi mai puțin timp cu un nou născut în casă. Daca aveți energie, pregătiți mese pe care le poti congela si reîncălzi în caz de urgență.

De asemenea, nu uitați de micile lucruri precum fixarea scaunului auto în mașină, spălarea hainelor copilului, finalizarea camerei copilului și așa mai departe. Dacă este posibil, odihniți-vă și dormiți cât mai mult, deoarece copilul poate să nu fie la fel de tolerant și cu siguranță va necesita toată atenția dvs.

Și un mic pont la final, dacă într-adevăr nu mai puți duce greutatea în plus – mergeți la un bazinul de înot sau doar scufundați-vă în apă pentru o vreme (desigur, dacă sănătatea vă permite și medicul obstetrician a aprobat acest lucru). În apă, cel puțin pentru o vreme vă veți simți lipsită de greutate.